Kostplan 2020

Lørdag d. 18. juli 2020

Poulet au cola et riz

Ingredienser (15 personer)

Kylling i cola
3 kg kyllingebryst
1,5 liter cola
1,5 liter ketchup
1/2 fl rødvin
3 hønsebouillontern
4 oksebouillontern
8 fed hvidløg
40 gr. frisk ingefær

Tilbehør
1,5 kg ris

Salat
1/2 spidskål
1 iceberg
1 agurker
2 dåser majs
2 peberfrugt
4 tomater
2 fetaost
Salatdressing

Fremgangsmåde:

Vask hænder!!

Tænd alle ovne på 180 grader.

Skær kyllingebrysterne i mindre stykker (f.eks. strimer af 2-3 cm tykkelse), og brun dem på et par pander. Gerne af flere omgange, da kyllingestykkerne ellers begynder at koge i stedet for at stege.

Samtidig går I igang med at lave sovsen: I en gryde blandes cola, ketchup, rødvin, hakkede hvidløg, fintrevet ingefær og bouillontern. Varm sovsen op.

Den brunede kylling fordeles i fade og der hældes sovs ved, op til 3-4 cm fra kanten. Sæt fadene i ovnen i 45-60 minutter ved 180 grader.

Kog risene i en gryde. Der benyttes 1,5 del vand til hver del ris. Dvs. hvis der er 3 liter ris, skal der bruges 4,5 liter vand. Tilsæt salt. Når risene er færdigkogt, slukkes for blusset og der lægges et par håndklæder på låget så de holder sig varme.

Mens kyllingen er i ovnen og risen koger, laves salat. Skær gerne grønsagerne ud og læg dem i hver sin skål, så folk selv kan blande deres salat.

Søndag d. 19. juli 2020

Frikadeller m/kartoffelsalat

Ingredienser (15 personer)

Frikadeller
3 kg fars
6 æg
6 løg
1/2 liter havregryn
1/2 liter mælk
salt
peber

Kartoffelsalat
4 kg kartofler
14 forårsløg
4 fed hvidløg
3 bundter purløg
12 spsk hellman mayonnaise/Miracle Whip
9 spsk creme fraiche
Smages til med æbleeddike (ca 10 spsk)
Sukker
Salt
Peber

Salat
2 broccoli
2 blomkål
2 iceberg salathoveder
4 gulerødder
2 agurker
18 tomater
1 Hvidløgsdressing
1 Creme fraiche dressing

Fremgangsmåde

Vask hænder!!
Kartoffelsalat:
Start dagen med at koge kartofler, lade dem køle af og skære dem i mundrette bider.
Bland alle ingredienser til kartoffelsalaten, og vend dressingen i kartoflerne.

Frikadeller:
Hak løgene meget fint.
Lad havregrynene trække i mælken.
Bland farsen med løg og æg. Tilsæt havregrynsblandingen til farsen har den rette konsistens.
Formes til frikadeller og steges på pande eller i ovn på 200º C varmluft eller 225º C alm. ovn i ca 25 min.

Salat:
Broccollien får lige et par minutter i kogende vand og køles af.
Broccolli og blomkål deles i små buketter.
Gulerødder skrælles og skæres i skiver.
Agurk og tomater skæres i tern.
Dressingen sættes på bordet.

Mandag d. 20. juli 2020

Lasagne m/salat og flute

Ingredienser (15 personer)

Lasagne
3 kg oksefars
42 lasagneplader
4 løg
1  hvidløg.
15 gulerødder
1 bundt bladselleri
2 kg hakkede dåsetomater
0,7 kg konc. tomatpure
3 spsk oregano
3 spsk tørret basilikum
4 oksebouillontern
0,5 l vand

Bechamelsovs
250 g smør
250 g hvedemel
2,5 l minimælk
0,5 kg skæreost (30+)
Stødt muskat
Salt
Peber

Flytes, burgerboller eller lignende til ca 15 personer.

 

Gulerodssalat (15 pers)

  • 4 kg gulerødder
  • 3-4 æbler.
  • 2 dl rosiner.
  • saft fra 1/2-1 citron.
  • lidt sukker.

 

Fremgangsmåde

Vask hænder!!

Tænd ovnen på 200º C varmluft/225º C alm. ovn.

Del holdet i 2: Nogen laver salat, andre laver lasagne/flute

Lasagne:
Hak løgene og riv gulerødderne, skær/riv bladselleri. Svits løgene sammen med kødet i en gryde til kødet er brunt. Switch hakkede tomater, tomatpuré, gulerødder, oregano, basilikum, bouillon samt salt og peber i en gryde, tilsæt løgene og kødet og lad det hele simre 5-10 minutter.

Smelt imens smøret i en lille tykbundet gryde. Hæld melet i under kraftig omrøring, til det hele hænger sammen. Tilsæt mælken lidt efter lidt, og kog saucen op. Riv osten.
Kom herefter muskatnød og ost i, og lader saucen koge igennem et par minutter, mens du stadig rører rundt.
Læg skiftevis et lag kødsauce, bechamelsauce og lasagneplader i et ildfast fad.
Afslut med et lag bechamelsauce. Bag lasagnen ca. 25-30 minutter.

Varm flutene med de sidste par minutter.

Gulerodssalat:
Gulerødder og æbler skrælles og rives på rivejern. Rosinerne og citronsaften blandes i.
Retten smages evt til med lidt sukker.

Tirsdag d. 21. juli 2020

Pitabrød

Ingredienser (15 personer)

30 pitabrød
1,5 kg Kylling
1,5 kg Tun i vand
(evt kebab, tjek prisen)
1,5 salathoveder
8 tomater
1/2 stor ds majs
4 agurker
4 løg
1/2 stor bøtte fetaost
paprika
Dressing

 

 

Gulerodssalat (15 pers)

  • 4 kg gulerødder
  • 3-4 æbler.
  • 2 dl rosiner.
  • saft fra 1/2-1 citron.
  • lidt sukker.

Fremgangsmåde

Vask hænder!!

Pitabrød tilbehør

Kylling skæres i små tern og steges og krydres (salt, peber, paprika, karry) på pande. Husk ikke for meget kylling ad gangen, da de så begynder at koge i saften.
Dåser med tun åbnes
Salaten snittes
Tomater og agurker skæres i tynde skiver (3-4 mm)
Løg skæres i tynde ringe.
Pitabrødene lunes i ovnen.
Det hele sættes på bordet hver for sig på fade/i skåle sammen med dressing

 

Gulerodssalat:
Gulerødder og æbler skrælles og rives på rivejern. Rosinerne og citronsaften blandes i.
Retten smages evt til med lidt sukker.

Onsdag d. 22. juli 2020

Boller i karry (16 personer)

Fars til boller
2000 gram Hakket kalv/Svinefars ell. Lammefars
12 tsk Tørret mynte
4 tsk korriander
4 dl piskefløde/madlavningsfløde
4 stk Finthakktt løg
8 spsk hvedemel
4 stk æg
4 spsk salt (til kogevand)
salt og peber
Karrysovsen
8 stk Æbler uden kærner og skåret I både
4 stk Finhakket løg
8 spsk Rapsolie
4 tsk Mynte
8 tsk Koriander
16 spsk Helt frisk karry
8 spsk Æbleeddike
12 spsk Korender
8 dl Supper, fra bollerne
8 dl Piskefløde/Madlavningsfløde eller 2,5 dl Kokusmælk

 

Fremgangsmåde

Vask hænder!!

Ris
Kog risene efter anvisning på emballagen

 

Kødboller:

Rør alle ingredienser til farsen sammen, til den bliver sej og elastisk.
Sæt på køl i 30 min.

Bring 2 1/2 L vand med 1 1/2 spsk salt i kog og Skru ned til det simmer.
Form bollerne med en ske i håndfladen.
Kog en prøvebolle og smag farsen til.
Form 5-7 boller og læg dem i gryden, lad dem simmre i ca. 7 min.
Form en ny potion imens.
Husk at der skal bruges  dl suppe til Karrysovsen.

 

Karrysovsen:
Steg løget klart og gyldent med krydderierne i en gryde, tilsæt lidt mere
olie hvis det bliver for tørt.
Hæld eddiken  i og lad den fordampe næsten væk.
Kom æblerne i og lad dem svede og koge lidt ud, tilsæt suppen og
fløden/Kokosmælken.
Lad det simmre til løget er meget mørt og saucen er tykt cremet.
Smag til, er det lidt tynd i smagen så kog lidt mere.

 

Til servering
Boller i karry serveres traditionelt med ris, men derudover er det virkelig lækkert med æbler i tern, bananskiver, kokosmel, mango i tern og persille

 

Torsdag d. 23. juli 2020

tidlig, let mad.

Fresdag d. 24. juli 2020

Festaften

evt. Flæskesteg m. rødkål mv.

Indkøbsliste lørdag formiddag

3 kg kyllingebryst
1,5 liter cola
1,5 liter ketchup
1/2 fl rødvin
3 hønsebouillontern
4 oksebouillontern
8 fed hvidløg
40 gr. frisk ingefær

Tilbehør
1,5 kg ris

Salat
1/2 spidskål
1 iceberg
1 agurker
2 dåser majs
2 peberfrugt
4 tomater
2 fetaost
Salatdressing

 

 

Indkøbsliste søndag formiddag

Kød

3 kg fars (til frikadeller)
3 kg oksefars
Pålæg til frokost
1,5 kg kylling (pita)
1,5 kg tun (pita)
Evt. også noget kebab til pita (tjek prisen)

Mejeri

Smør til morgenmad (den store)
½ kg smør til bechamelsovs
Gær (til morgenboller)
6 æg
Ost + 0,9 kg skæreost (30+) til bechamelsovs
1/4 liter Creme Fraiche
Mælk + 3 liter til bechamelsovs (købes ikke i Dagrofa)
1 bt Fetaost

Grønsager/Frugt

4 kg kartofler
14 forårsløg
4 fed hvidløg (det har vi fra lørdag)
3 bdt purløg
14 løg
2 broccolli
2 blomkål
4 iceberg
20 gulerødder
11 agurker
20 tomater
2 peberfrugt
1 ds majs
Æbler/pærer (til Inki)

Brød/Gryn/Mel

2 pk havregryn
Mel (til morgenboller) + 500 g til bechamelsovs
Rugbrød
42 lasagneplader
5 Flute
30 pitabrød

Andet

Marmelade
Hellman mayonnaise
Dressing til salat
Æbleeddike
4 oksebouillontern
Kaffefiltre
1 kg hakkede dåsetomater
0,4 kg tomatpure
Salt/peber/paprika/oregano/basilikum/muskat ? (tjek om vi har)