Siden 2002 har der hvert år i juli været afholdt open source sommerlejr for computernørder på 1Græsrodsgården i Bregninge.
TheCamp.dk er i dag en forening der drives af frivillige. Bestyrelsen, arrangørerne og alt det praktiske der foregår under lejren, udføres af ulønnet arbejdskraft der brænder for formålet og gerne gør en stor indsats for at give alle deltagere på lejren en god og lærerig oplevelse.
Vi kan se det giver god mening for unge IT spirer at møde erfarne IT folk, måle sig og afprøve viden, teorier og ikke mindst uformelt at kunne tale, spørge, diskuterer de mindste detaljer og en masse hvad-nu-hvis tankeeksperimenter. Lejren er levende med skiftende traditioner, og der er altid plads til nye, efterhånden som gamle forsvinder og nye ideer og inspirationer kommer til.
Alle lejre er forskellige og selvom “vi plejer” at gøre mange ting, så er det dig og de andre der gør dette års lejr til noget helt unikt.
Hvis du har lyst at være med, er du bestemt meget velkommen, Alder (15+), køn og erfaring er ingen hindring, kun lysten til IT er vigtig. Tolerancen er stor, og der er højt til loftet. Vi rummer mange forskellige personligheder, og det kan vi, fordi vi har en fælles passion, og en fælles konsensus om at der skal være plads til alle.
TheCamp.dk afholdes i regi af Ølejr som står for billetsalget via TicketMaster. Billetten dækker kost og logi. Da vores sommerlejr benytter en del udstyr (Servere, routere, kabler til strøm og netværk og en fiberforbindelse) opkræves, udover billetten, et beløb til infrastruktur, som betales i under selve lejren. Læse mere under billetsalg.
Vi arbejder med operativsystemer som f.eks. Ubuntu, Debian, Fedora, FreeBSD, OpenBSD osv og bruger en masse forskellig open source software til et væld af forskellige formål. Ofte er der nogen der har droner med, eller andre gadgets. Der var sågar et år hvor der blev bygget en sæbeboble maskine af computerdele. Ja, det stikker lidt af ind imellem 😉
Historien
Idémanden bag og grundlæggeren af TheCamp.dk Kristen Nielsen, fortæller her hvordan det hele startede:
I årene fra 1990 og frem kom jeg ofte kommet på ølejre om sommeren. Diversiteten blandt deltagerne var stor, men emnerne man mødtes om var aldrig tekniske. I 1994 flyttede jeg til Sjælland og blev aktiv i foreningen Dansk Unix Systembrugergruppe, i daglig tale DKUUG, og senere andre open source foreninger og events. Det var dog altid møder på en aften eller konferencer på 1-2 dage.
Der manglede tid og mulighed for at mødes og være sammen om open source, computer, netværk og tilsvarende tekniske emner. Her var det oplagt at kombinere mine store interesser: Ølejr og open source. Vi måtte have en computer-ø-lejr.
Ideen blev langsomt skabt i løbet af 1999, men mødte ikke meget opbakning. De fleste jeg talte med var afvisende. Men jeg undersøgte alligevel en mulig placering på Skarø ølejr, en mark med telte, ingen strøm og ingen mulighed for internet. Dyrt og uden reelle muligheder. I 2002 havde Græsrodsgården en ledig lejruge, som vi fik lov at få. Her var det der skulle til, bygninger, strøm osv. Jeg fik min gode ven Nicholas Kjærgaard med på ideen og vi lagde en del timer i at trække de første netværks installationer og lave ekstra strøm. En ansøgning til DKUUG gav os de økonomiske muligheder for at komme igang og vi opfandt en “infrastrukturafgift” for at få råd til elkabler, og andre tekniske installationer der løbende skulle indkøbes.
I starten brugte vi aflagt, doneret og lånt udstyr fra venner og arbejde, og sidenhen fik vi mulighed for at købe selv når det gav mening.
Første lejr blev en realitet i 2002, med en lidt simpel hjemmeside og et logo med lejrbål, computere og netværk. Jeg mener vi var små 20 deltagere det første år. En broget skare af folk som fandt initiativet spændende og havde lyst at prøve at være med.
Efterhånden blev konceptet kendt og flere deltagere kom til, og i løbet af ca. 5 år nåede vi fuld belægning på 50 deltagere. Traditioner opstod, som f.eks. “Ed’s woffels” og “Kaptajnens pandekager”. Vi fejrede sysadminday og tog fællesfoto.
Igennem årene har lejren vist sit store værd ved at unge IT spirer møder gamle og erfarne IT professionelle/pensionister. Alle er fælles om interessen for IT, software og netværk, med mange afledte emner, personlig frihed, politik, god mad, isvafler på grillbaren, og måske en tur til stranden, når der er for varmt i sommerheden foran skærmen.
Kristen
1) Græsrodsgården er en nedlagt landsbyskole med 2 klasseværelser og en gymnastiksal. Herunder se 2 af bygningerne. Der er også en tredie med 3 toiletter og baderum med 2 brusekabiner. Det hele ejes og drives af Ølejr.